Ingrediente:
-3.5 kg faina alba (tip 550)
-1 lingura sare
-200 gr zahar
-1 l lapte caldut
-4 galbenusuri + 4 oua intregi
-150 gr unt (sau margarina)
-200 ml ulei
-2 esente rom
-coaja rasa de la 2 lamai mari
-175 gr drojdie proaspata
-100 gr zahar
-1/2 l lapte caldut
Umplutura:
-1.5 kg nuca macinata
-coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
-1 lingura cu varf cacao
-550 gr zahar
-stafide inmuiate peste noapte in apa calduta cu rom (optional)
Pentru uns:
-cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
-3 oua
-1 lingura cu varf smantana
Preparare:
Este important ca in casa sa fie cald si sa inchideti usa de la bucatarie sa nu fie curent. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, exceptand laptele care trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte.
Se amesteca drojdia, zaharul si laptele caldut pana se dizolva drojdia.
Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc si se toarna amestecul de mai sus in acea gaura.
Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza.
Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.
Adaugam untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul.
La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat.
Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-i dati forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.
Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
5 tavi mai late si cu pereti mai inalti se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.
Asezam cozonacii in tava, la distanta unii de altii.
Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora.
In acest timp incingem cuptorul la 180C.
Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana. Puteti sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula.
Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
Reteta cozonac cu rahat:
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 500 gr faina
- un cub de drojdie proaspata (25 gr)
- 1 ou + 2 galbenusuri
- 50 ml de ulei
- 50 gr unt topit
- 2 pliculete de zahar vanilat
- o esenta de vanilie
- o lingurita coaja de lamaie
- o lingurita coaja de portocale
- un pahar de lapte caldut (200 ml)
- 120 gr zahar
- 500 gr rahat
Punem drojdia in lapte cald si le amestecam, apoi punem si zaharul si 1-2 linguri de faina. Omogenizam si lasam putin sa creasca la cald, aproximativ 15 minute. Punem restul de faina, untul si uleiul intr-un vas adanc si facem o gropita in mijloc. Rasturnam in gropita amestecul de drojdie.
Adaugam si oul intreg. Framantam un aluat elastic. Adaugam si galbenusul si aromele. Daca vi se leaga foarte tare de maini, mai puneti putin faina, dar nu foarte multa, pentru ca nu mai creste cozonacul. Lasam aluatul obtinut sa creasca la cald aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul, apoi il impartim in 4 parti egale.
Intindem 4 foi egale, cu grosimea de cca 1-1,5 cm si de lungimea tavii in care coacem cozonacul. Punem rahatul peste foaie si rulam astfel incat la final sa avem 4 role de aluat umplut cu rahat. Le impletim doua cate doua, pentru a avea 2 cozonaci impletiti. Folosim al doilea galbenus pentru a le unge inainte de a le da la cuptor. Cozonacul se coace in cuptorul preincins la 180 gr, timp de 45-60 de minute. Se va rumeni frumos pe dinafara si va fi pufos inauntru. In primele 15 minute, nu deschideti usa cuptorului.
0 comments: